A venit si dimineata zilei de 10 iunie. Ne intalnim la 9:30 in curtea Liceului Lazar. Primii apar lupisorii de la CL Dimancescu cu liderii lor, iar putin mai tarziu mai multi temerari si exploratori.
Pe poarta liceului intra un grup compact de cercetasi cu camasi albastre. Sunt temerari si exploratori de la CL Sfanta Tereza. Si impreuna cu ei alte 2 patrule de la CL Baden Powell.
In total sunt peste 50 de cercetasi.
Voia buna a lupisorilor care alearga prin curte provoaca agitatie in randul paznicilor de la liceu. Suntem atentionati ca blocam partial accesul votantilor catre intrarea din liceu. Da, astazi se voteaza! Teoretic, ar trebui sa ii alegem pe cei mai buni gospodari care sa ne administreze orasul si sectoarele pentru urmatorii 4 ani.
La ora 10 facem un careu. Fiecare patrula se prezinta cu “strigatul de lupta” si ne impartim pe trei grupuri.
Marcam momentul de plecare precizand inca o data semnificatia locului. Infiintat in anul 1860 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Liceul Lazar se va muta in cladirea actuala in anul 1890.
Este locul in care in toamna lui 1913 primele 2 patrule de cercetasi (fratii Dimancescu, fratii Berindei, Sandel Bogdan si Ionel Andronescu) impreuna cu colegii si prietenii lor s-au organizat in prima centurie de cercetasi din Romania. Liderul lor era cel mai mare dintre fratii Dimancescu, Dimitrie. Erau sprijiniti de directorul de atunci al liceului, profesor Marin Demetrescu.
Ne asteapta 7,5 km de traseu urban, pe urmele excursiei din februarie 1916.
Primii pleaca, direct spre Universitate, lupisorii cu liderii lor, insotiti de Iulian Popescu (seful centrului) si Corneliu Munteanu de la CL Dimancescu.
Ii urmeaza pe traseu temararii de la CL Dimancescu si CL Baden Powell, condusi de liderul Viorel Dobritoiu.
Exploratorii de la CL Dimancescu si CL Baden Powell impreuna cu temerarii si exploratorii de la CL Sfanta Tereza impreuna cu seful de centru Tony Stoian pleaca pe varianta mai lunga de traseu. Fac parte si eu din acest ultim grup.
Urcam spre Calera Stirbei Voda. Intram in Cismigiu pentru o poza de grup si cateva explicatii.
Numele gradinei vine din sec XIX, de la titlul slujbei de director al serviciului apelor/cismelelor, numit succint “cismegiu”.
wikipedia
fotografii vechi
Ne oprim putin in fata bisericii Schitul Magureanu, a carei pictura este realizata de Gheorghe Ioanid in stilul realist al scolii italiane (vezi Michelangelo & comp)
informatii
Cotim la dreapta pe Stirbei si trecem pe langa Palatul Cretzulescu, o bijuterie arhirectonica in stilul Renasterii Franceze.
Legat in trecut de pasaje secrete cu malul Dambovitei si mai tarziu cu Palatul Regal.
wikipedia
fotografii vechi
catacombe
Ajungem la Hotel Athenee Palace (Hilton), prima cladire din Bucuresti la care s-a folosit betonul armat, “cuibul spionilor” in anii celui de-al doilea razboi modial.
informatii
Langa el ne vegheaza patriarhal Ateneul Roman, construit si cu celebrul indemn “Dati un leu pentru Ateneu!”. Astazi este sediul Filarmonicii George Enescu.
wikipedia
Putin mai departe - Fundatia Universitara Carol I (Biblioteca Centrala Universitara), refacuta dupa distrugerile din decembrie 1989. Cu o noua statuie a Regelui Carol I calare, cea originala fiind topita de comunisti.
In acelasi jurnal, pe ale carui urme am pornit, la sediul Fundatiilor Regale cercetasii luau parte la o conferinta a lui Niolae Iorga - Jurnal de cercetas, martie 1916
wikipedia
fotografii vechi
Vis-à-vis se afla Palatul Regal. Putini stiu ca actualul palat s-a construit langa palatul domnesc al domnitorului Alexandru Ghica. La forma actuala se ajunge dupa demolarea acestuia, reconstructii si extinderi in anii ’30-’40.
informatii
wikipedia
Iesim pe bulevardul Bratianu si ajungem la micul parc Coltea, unde ne intalnim cu celelalte doua grupuri.
Care intre timp trecusera pe la
Cercul Militar National
wikipedia
fotografii vechi
construit langa vechea Piata a Sarindarului, acolo unde se termina Ulita cea Mare a Sarindarului si incepea Calea Brasovului (cele doua tronsoane ale Caii Victoriei). Devenita Podul Mogosoaiei sub Constantin Brancoveanu, capata denumirea actuala dupa Razboiul de Independenta (1877-1878).
wikipedia
mai apoi pe langa Universitatea Bucuresti, infiintata in 1864 printr-un decret semnat de Alexandru Ioan Cuza
wikipedia
fotografii vechi
si pe langa Palatul Sutu, fost sediu al Primariei in anii interbelici si actual Muzeu de Istorie al Bucurestiului
informatii
In fine, chiar langa locul de regrupare se afla Biserica si Spitalul Coltea. Nu se mai afla Turnul Coltei, primul “zgarie-nor” (50 m inaltime) al Bucurestiului sec. XVIII-XIX, demolat.
informatii
Trecem pe langa Biserica Armeneasca, centru cultural al comunitatii si sediul Uniunii Armenilor din Romania.
informatii
si ajungem la un loc foarte interesant, acolo unde Calea Mosilor (veche) se intalneste cu bulevardul larg construit in anii ’70.
Una dintre primele strazi din Bucuresti, primul drum pavat cu piatra (1825).
informatii
fotografii vechi
In paginile jurnalului din 1916, cercetasii participau la o sezatoare tinuta la sala Ovidiu de pe Calea Mosilor. Nu am reusit sa o identificam, probabil ca este o cladire demolata cu multi ani in urma. De aici, numai cei care au “merinde” plecau mai departe spre Plumbuita.
Soarele incepe sa inmmoaie asfaltul. Alegem trotuarul drept (pe sensul de mers), umbrit de blocurile de 10 etaje.
Am ajuns la Piata Obor, fostul Targ de Afara, mai apoi si Targ al Mosilor, piata principala a orasului.
informatii
Cei care nu au o idee clara despre cat am mers si cat mai avem se linistesc cand arunca o privire pe harta. Nu mai avem mult.
Plecam pe Colentina, fosta comuna care ingloba satele Colentina, Fundeni si Plumbuita. Aici, “colea-n tina”, i-am batut pe turci pe vremea lui Matei Basarab.
wikipedia
Ne oprim pentru noi provizii de apa la un chiosc. Se consuma si ciocolata. Pornim mai departe.
Ajungem la Manastirea Plumbuita dupa 3 ore de mers si opriri pe traseu.
wikipedia
Facem o poza de grup inainte sa intram in manastire, cu turnul clopotnitei in spate. Exact ca in ilustratia facuta de cercetasul Ioan Dimancescu dupa excursia din 7 februarie 1916. Spre deosebire de ei, nu vom taia lemne si nu vom aprinde nici un foc :-)
Suntem asteptati de parintele Paisie, vice-staretul manastirii. Vizitam biserica. Primim cate o iconita cu Sfantul Nicolae si o binecuvantare.
Calugarul Calinic ne prezinta istoria manastirii. Ctitorii, povestea primei tiparnite din Bucuresti, tabara lui Tudor Vladimirescu la 1821 si mai ales legenda acoperisul de plumb de la care vine numele asezamantului si al zonei.
La plecare, fiecare cercetas primeste cate o diploma.
Au fost cateva ore in care am mers mult, ne-am simtit bine si am refacut un traseu incarcat de istorie. Am fost pe urmele unor cercetasi de acum 96 de ani si am (re)descoperit o parte din orasul in care traim.
Alin Dimancescu
update 17 iunie 2012:
20 de cercetasi de la CL Pia Bratianu (sef centru Liliana Gheorghiu) au refacut excursia in data de 17 iunie 2012 (vezi si foto)
cei de la pia bratianu au venit si ei sau au facut separat
RăspundețiȘtergerecei de la CL Pia Bratianu nu au putut sa participe pe 10 iunie, dar au fost ieri, 17 iunie (pe acelasi traseu); urmeaza poze
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru idee si implicare. Reactiile au fost foarte pozitive, deci cu un pic de implicare din partea tuturor centrelor am putea sa reeditam tot jurnalul. Ce zici?
RăspundețiȘtergeresuna frumos si putem sa reluam din toamna cu alte episoade!
RăspundețiȘtergere