Excursie Bucuresti-Chitila-Mogosoaia (20 martie 1916)


A doua etapa a proiectului "Pe urmele unui jurnal" a avut loc sambata, 27 octombrie 2012.  Ne-am propus sa refacem traseul unei excursii realizate de cercetasii centuriilor 1, 2 si 3 din cohorta "Pastorul Bucur" pe 20 martie 1916, cand alaturi de autorul jurnalului (Ioan Dem. Dimancescu), de colegii cercetasi si instructorii lor, era prezent si principele Nicolae, cel care din anul 1929 va deveni comandantul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei.

Puncte reprezentative identificate in paginile jurnalului si plasate pe o harta din 1916 (vezi povestea hartii) sunt:
-Gara de Nord din Bucuresti
-Gara , Fabrica de zahar, Scoala si Biserica din Chitila
-Parcul domeniului si palatul Mogosoaia.


Duminica 20 Martie 1916
Bucuresti – Chitila - Mogosoaia
Adunarea la 9¼ dim. la Gara de Nord. Impreuna cu noi merg si cercetasi din Centuria a II-a si a III-a. Dupa 10 minute soseste si A.S.R. Principele Nicolae insotit de Dl.??? La 9,35 plecam cu trenul spre Chitila. Afara de Dl. Nedelcu mai merg si Dl. Cherciu si fratele meu Titi. Ajunsi in gara formam coloanele de mars. ASR merge cu Centuria a II-a. Cum o pornesti pe soseaua din dosul garei se vede la dreapta fabrica de zahar Chitila si la stanga la 500m departare de gara o biserica f. frumoasa si o scoala facute de un negustor bogat de fel din Chitila. Mergem la biserica unde ne inchinam si apoi vizitam si scoala. Se pune apoi la cale un joc de rasboiu ce aveam sa facem pentru a ajunge la Mogosoaia. Ne impartim in 2 tabere. Una e destinata sa dea atacul. Cealalta sa se apere si la un moment prielnic de va putea va incerca si ea sa atace. Apararea e condusa de fratele meu si atacul de Dl. Cherciu.
Eu trec la atac. Cei de la atac suntem impartiti in urmatoarele unitati.

O avant garda cu ASR din care fac si eu parte. Doua flanc garde si apoi grosul.
Intr-o vale in apropierea unui pod, jumatate din inamic este surprins si inconjurat de catre noi. Tocmai atunci din cealalta parte a podului apar si restul de inamici, care fiind in numar mai mic ca noi sunt declarati invinsi.
Ceasul e 11½. Dl. Cherciu si fratele meu se despart de noi pentru a se reintoarce la 12 in Bucuresti. De aci pornim inainte spre soseaua care duce spre Mogosoaia. La marginea padurei dinspre lac, in apropiere de sat, poposim langa un sopron poreclit de noi Athene Palace. Se da semnal de masa. Dupa terminare are loc obisnuita sezatoare nelipsita din orice excursie a noastra. Dl. Nedelcu ne vorbeste despre mazilirea lui Constantin Brancoveanu si despre Regina Elisabeta. Citesc apoi eu din Povestile Pelesului: Furnica si Istrate cateva anecdote(?) de speranta.
Se comanda adunarea si apoi coloana de mars pentru a merge la castelul lui Brancoveanu ce se afla pe marginea lacului si care acum e proprietatea lui George Valentin Bibescu.
Ajunsi aci incepem a-l vizita, dupa ce ne vorbeste putin mai intai Dl. Nedelcu despre insemnatatea lui istorica. Dupa cum sta scris pe o inscriptie din pridvorul de sud al castelului, reiese ca castelul a fost terminat la 1702. El a fost ruinat de catre turci in timpul razboiului Ruso-Turc din 1769-1774. Castelul isi oglindeste prea frumoasele coloane cu nu mai putin frumoasele-i capiteluri in apa verzue a lacului.
Vizitam apoi bucataria castelului care se mentine foarte bine in urma reparatiilor facute in urma. Pe marginea acestui lac se gaseste de asemenea un foarte frumos parc, tot proprietatea Dl. V. Bibescu, precum si o vila a sa.
Terminand tot ce era de vazut ne reintoarcem la bivuacul nostru, strangem corturile si ne pregatim de plecare.
La intors de la jumatatea drumului incepe corvoada. Se aude numai pasul nostru cadentat si comenzile D-lui Nedelcu: In linie, cate unul, cate 2, cate 3, pe loc stai, inainte mars etc. La 6 fara ceva ajungem la gara Chitila. Aci dupa dorinta A.S.R. jucam foot-ball. Rezultatul e 0 la 0.
La 7 fara un sfert pornim spre Bucuresti cu sufletul plin de multumire ca am putut petrece o asa frumoasa zi, afara in aer liber, departe de zgomotul suparator al orasului.

I.D.D.

Duminica 20 Martie 1916
In amintirea excursiei de la Mogosoaia (Chitila)








(vezi si alte excursii din Jurnal de cercetas)


Traseul si cateva explicatii sunt notate pe harta de mai jos.



Vizualizaţi Pe urmele unui jurnal (Excursie la Mogosoaia - 1916) pe o hartă mai mare



27.10.2012

Am coborat din autobuz la Gara de Nord, denumită initial Gara Targovistei. Inaugurata la 13 septembrie 1872, in acelasi timp cu circulatia feroviara pe linia Roman-Galati-Bucuresti-Pitesti. 


Trenul nostru pleaca insa din Gara Basarab, considerata o anexa a garii principale si construita in anul 1959. La 7:30 cercetasii incep sa se adune. CL ”Pia Bratianu”, CL ”Rosu” si CL ”Panaitescu”.


Trenul se pune in miscare la ora 8, fara un grup care intarzie (CL Braila si CL Onesti - Tereza de Lisieux), cazat peste noapte la Colegiul National "Ion Creanga".


In 20 de minute ajungem la Chitila. Suntem intampinati de seful de gara, care ne da cateva informatii istorice (statia este inaugurata in 1880) si tehnice.


Dupa o poza de grup, iesim la sosea, unde facem jonctiunea cu cei care pierdusera trenul, veniti cu un autobuz. Ne continuam traseul din jurnal, indreptandu-ne spre biserica „Sf. Ioan Botezatorul”, construita in 1913. Aflam ca ctitorul, mentionat in excursia din 1916 ca un „negustor bogat de fel din Chitila”, este Ion Olteanu, care are si o statuie in curtea locasului.


Intram in biserica, la slujba. Parintele paroh Ionut Ajoitei ne primeste un pomelnic. Numele cercetasilor din primele patrule de la Liceul Lazar si ale instructorilor lor, profesori si militari, sunt citite pentru pomenire. Fiecare cercetas primeste o iconita si suntem invitati la un mic dejun precedat de o rugaciune si o binecuvantare in asezamantul social din curtea bisericii. 


Dupa aproape o ora plecam la scoala din imediata vecinatate, construita in 1908, „din dorinta de a vedea luminate si fericite generatiile noi ale comunei Chitila”. Suntem intampinati de un mic grup de elevi, condus de cadrele scolii. Doi dintre elevi, imbracati in costume populare, ne ofera paine si sare.


Vizitam scoala si intr-una din salile de clasa, profesorul de istorie, domnul Dragos Ghinea, nimeni altul decat stranepotul ctitorului bisericii, scolii si dispensarului din localitate, ne ofera informatii pretioase. Aflam ca numele localitatii vine de la „Kitilă”, o denumire veche bulgareasca, care inseamna „locul de peste ape”.



Cei 20 de copii care au venit la scoala, impreuna cu cadrele didactice, ne insotesc mai departe pe traseu. Profesorul de istorie ne este ghid, indrumandu-ne pe traseul vechi, astazi inchis traficului. De pe soseaua Chitila Mogosoaia iesim pe langa malul raului Colentina, pe care il insotim pana la lacul Chitila.


Aici, pe platoul celor „Trei stejari” seculari, simbolul orasului, facem un scurt popas.


In acest loc s-au turnat cateva secvente din seria Margelatu (scena din portul Turnu-Severin) si tot aici se desfasoara ChitilaFilmFest. Mai departe intram in padurea Mogosoaia-Chitila.


In cel de-al doilea razboi mondial, la adapostul vegetatiei, au fost amplasate baterii anti-aeriene. La iesirea din padure ne regrupam. 

Traversam soseaua si intram in parcul Palatului Mogosoaia. Dupa aprovizionare cu apa ne instalam intr-o poiana marginita de palat si de o padure de stejari.


Servim pranzul de la pachet. Urmeaza cateva ateliere si vizitarea gratuita a muzeului (multumiri administratiei), in grupuri, prin rotatie.



Palatul este construit in anul 1702 de catre Constantin Brancoveanu pe un teren care purta numele vaduvei boierului Mogos (fostul proprietar). Dupa ce domnitorul este executat la Constantinopol impreuna cu familia sa (1714), palatul este confiscat de turci si transformat in han. Rascumparat de domnitorul Stefan Cantacuzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brancoveanu, nepotul domnitorului. Palatul este devastat de turci in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774, dar si de panduri, la 1821. Devine proprietatea familiei Bibescu care il renoveaza (1860-1880 si dupa 1912 prin Martha Bibescu). In timpul primului razboi mondial este bombardat. Dupa cel de-al doilea razboi mondial este nationalizat de comunisti si devastat. Restaurat incepand cu 1977, astazi gazduieste Muzeul de Arta Brancoveneasca.

Imediat langa poarta domneasca se afla Biserica "Sfantul Gheorghe", ctitorita de Constantin Brancoveanu si terminata in 1688. Adaposteşte mormantul lui George-Valentin Bibescu, precum si tabloul ce-i reprezintă pe Constantin Brancoveanu si pe cei patru fii ai sai.


Vremea tine cu noi si primii stropi de ploaie ne prind cand suntem pe picior de plecare. Pentru cateva ore am fost “Pe urmele unui jurnal”. Fiecare participant al acestei etape primeste o diploma, amintire a unei excursii placute, avand ca pretext refacerea unui traseu facut de primii cercetasi.






Alin Dimancescu



multumiri:
-domnului Ionut Dumitru - seful garii Chitila
-parintelui paroh Ionut Ajoitei si domnului administrator Victor Toma - biserica “Sf. Ioan Botezatorul” - Chitila
-doamnei invatatoare Georgeta Stafanescu, doamnei educatoare Florina Dinca si domnului profesor Dragos Ghinea - Scoala “Ioan Olteanu” - Chitila
-domnului director general Bogdan Popa - Muzeul Traditiei Aulice – Centrul Cultural Palatele Brancovenesti
-Centrului Local “Pia Bratianu” Bucuresti / sef centru Liliana Gheorghiu - partener in aceasta etapa - si tuturor cercetasilor care au participat



vezi si celelalte actiuni:


4 comentarii:

  1. V-as fi recunoscator daca ati indica sursa hartii din 1916 pe care ati marcat punctele excursiilor cercetasilor. Cu multumiri pentru publicarea ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. http://cercetasia.blogspot.ro/2012/03/harta-bucuresti-1916-jurnal-cercetas.html
    harta este online si la http://www.jurnaldecercetas.ro/harta/harta-Bucuresti-1916.htm

    o alta harta interesanta la
    http://cercetasia.blogspot.ro/2013/03/harta-judet-ilfov-1916.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc pentru raspuns!
    Am vazut ca harta e online si de aceea v-am si multumit pentru ca ati publicat-o. Intrebarea mea era insa legata de sursa hartii originale pe care ati scanat-o. E dintr-un ghid sau e o coala dintr-o harta militara mai mare a Romaniei (textul legendei fiind in germana ...)

    RăspundețiȘtergere
  4. Harta am cumparat-o de pe okazii.ro acum 4-5 ani.
    Daca la vremea ei se vindea separat sau facea parte dintr-un atlas, asta nu mai stiu.

    RăspundețiȘtergere

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide